نظر مراجع تقلید درباره کتک زدن خواهر توسط برادر

تصور عمومی این است که زنان و دختران قربانی خشونت خانگی تنها توسط پدران بد سرپرست شان به این روز می‌افتند، اما آمارها نشان می‌دهد در پرونده‌هایی که قربانی مورد خشونت برادر خود قرار گرفته شدت ضرب و شتم بالاتری را تجربه کرده است. این نوع خشونت توسط تمامی مراجع عظام تقلید تقبیح شده و جالب است بدانید از نظر این علما اگر برادری ولو در حد قرمز شدن اندکی از پوست به خواهر خود آسیب برساند محکوم به پرداخت دیه می‌شود.


گروه ایرنا زندگی – هیچ کس دقیقا نمی داند عادی انگاری این امر از کجا شروع شده است. طبق آمار استخراج شده از پرونده‌های خشونت خانگی منجر به ضرب و شتم و تهدید به قتل، حدود 26 درصد از قربانیان دختران جوانی هستند که برادران شان نسبت به آن ها حس مالکیت و غیرت کاذب دارند. یعنی اگر این خواهران به هر دلیلی باب میل آنان رفتار نکنند آستانه تحملی که انگار از ابتدا هم وجود نداشته و تربیت نشده به صفر می‌رسد و همین آغازی برای دقایق طولانی درگیری فیزیکی و ضرب و شتم یک طرفه می‌شود.


عادی انگاری ضرب و شتم خواهر در سینما و رسانه ملی


بسیاری از کارشناسان امور خانواده می‌گویند این اتفاق بیشتر در خانواده هایی که فقر فرهنگی دارند و در آن پدر و مادر به اندازه کافی از خود قدرت تصمیم گیری نشان نداده‌اند، اتفاق می‌افتد. در بسیاری از این پرونده‌ها این برادران اعتیاد به روان گردان دارند، دارای شغل کاذب هستند و رفتار عادی روزانه شان هم با خشونت و حس برتری طلبی تنیده شده است. کارشناسان می‌گویند در سال های گذشته در صدا و سیما و برخی از فیلم های سینمایی حس مالکیت داشتن و غیرت منجر به خشونت از طرف برادر به خواهر تقویت شده و در فیلم هایی حتی برادر بعد از ضرب و شتم خواهر او را تهدید به مرگ می‌کند و عجیب اینجاست که این را حق طبیعی خود می‌داند. البته کارگردانان و نویسندگان این سناریوها این ادعا را دارند که این داستان ها را از جامعه نقل می‌کنند و چنین فرهنگ غلطی هنوز هم در بسیاری از خانواده های آسیب دیده با سطح فرهنگی پایین هنوز هم وجود دارد.


آیا برادر اجازه تنبیه خواهر را دارد؟


اما نسبت واقعی برادر به خواهر در این زمینه چیست؟ مراجع عظام تقلید در این زمینه چه نظری دارند؟ آیا در دین مبین اسلام برادر اجازه تنبیه و حتی تربیت خواهر را دارد؟ شاید برای تان جالب باشد که بدانید همه مراجع تقلید متحد و یک صدا این نظر را دارند که طبق احکام الهی و سیره معصومان (ع) برادر هیچ نوع ولایتی به خواهر ندارد. یعنی هیچ برادری اجازه دست بلند کردن بر روی خواهر خود با هر نوع توجیهی را ندارد و اگر مرتکب این عمل شد و در صورت ضرب و شتم به خواهر آسیبی ولو به حد کبودی کوچک و یا قرمز شدن بخشی از بدن رسید پرداخت دیه آن برادر به خواهر واجب می شود. در ادامه این مطلب نظر صریح مراجع عظام تقلید درباره این استفتاء که آیا برادر می تواند خواهر خود را کتک بزند را مرور کرده‌ایم. تاکید مراجع تقلید بر حفظ صبر و بردباری و رعایت ادب و اخلاق بین اعضای خانواده است.


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای‌: ضرب و شتم خواهر و کتک زدن او توسط برادر در هیچ صورتی جایز نیست.


حضرت آیت‌الله سیستانی: اگر برادری خواهر را کتک بزند به طوری که موجب تغییر رنگ پوست هم بشود این عمل دیه دارد، حتی اگر پدر باشد. به هر حال هیچ کدام حق کتک زدن (دختر و خواهر) را ندارند.


حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی: کتک زدن خواهر و آسیب رساندن به او توسط برادر جایز نیست و چنانچه موجب جراحت یا ضربه ای شود دیه دارد.


حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی: کتک زدن خواهر توسط برادر جایز نیست و اگر موجب سرخی یا کبودی شده باید دیه پرداخت کند. مقتضای اخلاق اسلامی رعایت احترام بین مومنین و مخصوصا اعضای خانواده است.  




مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *